×

Change Language

FI EN
×
×

Kisaohjeet viikonlopuksi

Menestyksekästä maratonia meille kaikille

Jos et löydä näistä ohjeista kaipaamaasi tietoa, soita 050 321 9714 tai mailaa info@vaarojenmaraton.fi

Pidätämme oikeuden muutoksiin. Tarkista ajankohtaiset ohjeet tältä sivustolta.

Saapuminen

Numeroiden jako ja ilmoittautuminen

Numeroiden nouto tapahtuu kisakansiasta Kolin Seurojentalolta.

Ilmoittaudu ja nouda numerosi  

Osoite: Merilänrannantie 4 C, 83960 Koli

Voit noutaa, ja suosittelemme noutamaan, numerosi jo perjantaina, vaikka starttaatkin lauantaina. Kisakanslia on avoinna:

 • pe 1.10. klo 15 - 22
 • la 2.10. klo 05.30 - 10.30
 • Paina mieleesi osallistujanumerosi, jonka perusteella suunnistat kansliassa oikealle pisteelle. Tarkista numerosi tästä (numerot julkaistaan kisaviikolla).
 • Osallistujan materiaali kirjautuu noudetuksi automaattisesti ajanottojärjestelmän avulla numerolapun perusteella.
 • Muista tarkastaa itse pakolliset varusteesi ennen lähtöä. 

Saapumiskartta alla ja täysikokoisena sivulla "Saapuminen".

Parkkeeraus

 

 

Parkkipaikkoja on niukasti - tutustu ohjeisiin

 • Auton voi parkkeerata alueille P1: Kolin kylän urheilukenttä tai P2: Laskettelurinteen parkkipaikka
 • P1:stä on järjestetty non-stop -kuljetus kisakeskukseen. Kuljetus pe klo 15 alkaen. La kuljetuskalustoa ja kuljettajia on valmiudessa koko päivän klo 6 alkaen.
 • P2:sta liikennöi tuolihissi ylös kisakeskukseen. Tuolihissi liikennöi la klo 7-11 & 12-19. Hissimatkan kesto noin 10 minuuttia - lämmintä päälle ja liikettä! 
 • Bussi ajaa aina tarpeen mukaan väliä kisakeskus – P1 ja P2. Eli myös tuolihissin sulkeutumisen jälkeen.
 • Kimppakyytejä tai järjestettyjä kuljetuksia voi käyttää koronaohjeistus huomioon ottaen. Kuljetuksista lisätietoa: https://vaarojenmaraton.fi/kolin-palvelut

Kolin yläparkkiin (Ylä-kolintielle) pääsee ajamaan ainoastaan ajoluvalla.

Ajolupaan oikeutettu saa lupansa kisakansliasta ilmoittautumisen yhteydessä.

Ajolupaan oikeutettuja ovat:

 • Break Sokos Hotel Kolin asukkaat
 • Lapsiperheet tms., joille esim. rattaiden tai turvaistuinten vuoksi järjestäjän tarjoama kuljetus ei sovi

Kunnioitathan pysäköimisohjeita ja pysäköi autot tiiviisti. Näin saadaan tilaa myös kansallispuiston muille vieraille. Leiriytyminen kansallispuiston P-alueille ei ole sallittua (ml. asuntoautot ja -vaunut).

Saapumiskartta alla ja täysikokoisena sivulla "Saapuminen".

Perehdy näihin

Pakolliset (P) & suositellut (S) varusteet, varustetarkastus

Pakolliset varusteet tulee olla mukana koko ajan lähdöstä maaliin. Tänäkin vuonna tarkastamme, että juoksijoilla on pakolliset (P) varusteet mukanaan. 

Pakollinen (P)

Suositeltu (S)

Kaikki sarjat:

Järjestäjiltä saat

P: Kartta

P: Numerolappu – Näkyvästi kiinnitettynä rintaan/ reiteen.

Ota itse mukaan

P: Matkapuhelin – Akku ladattu, suojattu kastumiselta. Järjestäjien hätänumero tallennettuna.

P: Elastinen tukiside – Suojattu kastumiselta

P: Avaruuslakana (jos joudut pysähtymään/ odottamaan evakuointia > kääriydyt ja pidät itsesi paremmin lämpimänä). 

P: Oma juomamuki – Pahvimukeja ei tarjolla, pidetään kansallispuisto roskattomana. (13,5 km muki ei pakollinen - reitillä ei järjestäjän puolesta vesipisteitä.)

S: Tarvitsemasi energia – Kisan aikana huoltopisteillä tarjolla ainoastaan vettä.

S: Juomapullo/ juomareppu - Vesipisteillä on vesiastiat sekä kauhoja/ kannuja, joilla vettä kaadetaan juomareppuihin/-astioihin. ÄLÄ HYGIENIASYISTÄ OTA VETTÄ SAAVEISTA OMALLA MUKILLASI/ ASTIALLASI! 

S: Suolaa, helpottaa imeytymisongelmissa

S: Rakkolaastareita, urheiluteippiä

S: WC-paperia

S: Vedenpitävä kuoritakki

S: Juoksusauvat

S: Suomi 112 -sovellus puhelimeesi. Sovelluksella apua soitettaessa soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä ja avun saamista.

13,5 km lisäksi:

Ota itse mukaan

P: Juomapullo/ juomareppu – 13,5 km reitillä ei ole vesipisteitä.

Yö 65 km & 130 km lisäksi:

Järjestäjiltä saat

P: GPS-lähetin

Ota itse mukaan

P: Otsalamppu

P: Heijastin

P: Vedenpitävä kuoritakki – Minimi vesipilariarvo 10 000 mm

Kisakeskus

Kisakanslia

Numeroiden jako Kolin Seurojentalolla

Osoite: Merilänrannantie 4C, 83960 Koli

Infopiste sijaitsee lauantaina kisakanslian sulkeuduttua Break Sokos Hotel Kolin pihassa.

Kisakeskus - Break Sokos Hotel Koli

 • Startti hotellin P-alueelta 
 • Maali hotellin edustalla
 • Poikkeustilanteen vuoksi osallistujaruokailua ei järjestetä buffet-muodossa lainkaan, vaan normaalin maalihuollon lisäksi oallistujat saavat 10 euron ruokalahjakortin maaliin tultuaan. Lahjakortti on voimassa vuoden ajan kaikissa S-ryhmän toimipisteissä ruokailun omatoimista toteuttamista varten.
 • Palkinnot jaetaan sarjoittain maalialueella pian maaliintulon jälkeen
 • Osallistujia suositellaan peseytymään omassa majoituksessa. Turvallisuuden vuoksi yleistä sauna- ja pesumahdollisuutta ei tänä vuonna ole tarjolla. Hotellin Spa on avoinna pe-la kello 10-24 ja su 10-21 normaalein hinnoin.

Luontokeskus Ukko

 • Ukossa on 130 km puolivälin huolto. 
 • Sisätilat ovat varattu vain ultraajien käyttöön.

Varustenarikka

 • on teltassa hotellin pihassa.
 • Narikkaan voi jättää yhden kassin per kilpailija.
 • Merkitse kassi kilpailunumerosta irroitettavalla tägillä ja vie se narikkaan. 
 • Narikkateltta on valvottu.
 • Oman kassin saa noutaa numerolappua vastaan.
 • Narikkateltta on vain varusteiden säilytystä varten. Vaihdathan vaatteet muualla.

Turvallisuus

Pelastuspäällikön sanoin: ”Tapahtumajärjestäjä ennakoi ja ottaa riskejä huomioon, mutta varsinaisesti turvallisen tapahtuman toteuttavat itse urheilijat.”

 1. Tiedosta olosuhteet etukäteen ja varaudu sen mukaan. Erittäin vaativat, liukkaat, vetiset, kiviset, jyrkät mäet sekä kylmä ja mahdollisesti märkä sää lisäävät mahdollisuuksia onnettomuuksiin tai hypotermiaan.
 2. Ota mukaasi vähintäänkin pakolliset varusteet. Sinun on pystyttävä auttamaan itseäsi/ toisia juoksijoita mukanasi olevilla varusteilla.
 3. Talleta puhelimeesi tapahtuman ensiapunumero 046 882 11 51 ja sen varanumero 046 882 11 91. Tapaturmatilanteessa soita ensiapunumeroon. Ilmoita keskeytys tekstiviestillä numeroon 050 550 7345.
 4. Vakavissa onnettomuuksissa soita ensin hätänumeroon 112 ja hälytä apua. Sen jälkeen soita järjestäjille. Järjestäjän vahva suositus on, että jokainen lataa puhelimeensa 112 Suomi-sovelluksen, jonka avulla soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.
 5. Kisakeskuksessa ja reitin varrella on henkilökuntaa ensiapua varten. Kisakeskuksessa päivystää myös ambulanssi. Kiviniemessä (42,5 km reitin eteläpiste) on varattu tila, jossa voit odottaa evakuointia sisätiloissa.
 6. Reittikarttaan 42,5/ 65/ 130 km on merkitty evakuointipisteitä. Pisteillä ei ole jatkuvaa päivystystä, mutta järjestäjät ovat valmiudessa tarjoamaan autokyydin näiltä pisteiltä tai muuten sovittavasta paikasta. Evakuointi erityisesti tiettömien taipaleiden päästä kestää pitkään. 
 7. Kosteutta kestävä puhelin (akun lataus etukäteen!) on oltava mukana, jotta voit soittaa apua itsellesi tai toisille. Myös järjestäjät voivat tarvittaessa soittaa sinulle. Tämä koskee etenkin 130 km sarjaa: jos olet saanut järjestäjien GPS-laitteen ja seurannassa huomataan, että sinun tai jonkun toisen juoksijan eteneminen on pysähtynyt, järjestäjä voi soittaa juoksijalle tai tämän lähistöllä olevalle toiselle juoksijalle ja kysyä, onko tilanne hallinnassa. Jos järjestäjät soittavat, vastaa puhelimeen, vaikka sinulla itselläsi olisikin kaikki hyvin.
 8. Osallistujat vastaavat itse omasta vakuutusturvastaan. Järjestäjällä on vastuuvakuutus järjestäjän osallistujille aiheuttamia vahinkoja varten.

Tyypillisimpiä vaivoja ovat hiertymät, rakot, kaatumisen seurauksena syntyneet vaivat sekä energian loppumisen myötä tuleva uupumus. Kylmissä olosuhteissa hypotermian riski kasvaa. Hyviin tapoihin, tapahtuman ja lainsäädännön henkeen kuuluu myös velvollisuus auttaa avuntarpeessa olevia. Etenkin jos kanssajuoksijalla näyttää olevan vaikeaa, on hyvä kysyä jaksamisesta.

Osa reitistä kulkee maantiellä. Ota tämä huomioon etenkin, kun saavut polulta risteävälle maantielle. Autoilija yllättyy vauhdikkaasti keskelle tietä polulta juoksevasta ihmisestä siinä missä hirvestäkin. 130 km juoksijoiden tulee varustaa itsensä heijastimilla, jotta autoilijat näkevät juoksijat myös pimeällä. 

Juoksun aikana

Lähtöryhmät, ajanotto, aikarajoitukset

Lähtöryhmät

Poikkeustilanteen vuoksi lähtöjärjestelyjä on muutettu. Kilpalähdöissä aika lähtee käyntiin lähtölaukauksesta. Muilla kuin kilpalähdössä starttaaville aika lähtee käyntiin lähtöviivan ylityksestä. Tavoitteena on se, että mahdollisimman monella on mahdollisuus lähteä reitille ilman ylimääräistä odottelua kilpailukeskuksessa.

Osallistujat jaetaan viitteellisiin korkeintaan sadan hengen lähtöryhmiin tavoiteaikojen perusteella. Jokainen osallistuja voi valita haluamansa lähtöryhmän ilmottautumispalvelun kautta. Pyrithän arvioimaan realistisesti oman vauhtisi lähtöryhmäpaikkaa varatessa. Jos osallistuja jättää lähtöryhmän valitsematta, järjestäjät valitsevat kilpailijoille ryhmän. Ryhmän valinta aukeaa viikolla 39.

Viitteellisten lähtöryhmien tarkoitus on tasata lähdön kuormitusta laajalle ajanjaksolle. Pyri noudattamaan oman lähtöryhmäsi aikaikkunaa. Matkaan voi kuitenkin lähteä myös muuhun aikaan kuin oman lähtöryhmän hetkellä, jos se vähentää tapahtuma-alueella vietettävää aikaa. Muilla kuin kilpalähtöön osallistuvilla ajanotto lähtee käyntiin lähtöviivan ylityksestä.

Jos haluat juosta kaverin kanssa, niin sopikaa tapaaminen ensin parkkipaikalle ja siirtykää sitten yhdessä kuljetuksella tapahtuma-alueelle. 

Lähtöryhmät retki 42,5 km: 

 • Ryhmä 1: klo 6.45 (tavoiteaika alle 8,5 h)
 • Ryhmä 2: klo 7.00 (tavoiteaika yli 8,5 h)

Lähtöryhmät 65 km: 

 • Ryhmä 1: klo 7.30 Kilpalähtö
 • Ryhmä 2: klo 7.45 (tavoiteaika yli 11 h)

Lähtöryhmät 42,5 km: 

 • Ryhmä 1: klo 8.45 Kilpalähtö
 • Ryhmä 2: klo 9.00 (tavoiteaika 4.5-6 h)
 • Ryhmä 3: klo 9.15 (tavoiteaika 6-7 h)
 • Ryhmä 4: klo 9.30 (tavoiteaika 7-8 h)
 • Ryhmä 5: klo 9.45 (tavoiteaika 8-9 h)
 • Ryhmä 6: klo 10.00 (tavoiteaika yli 9 h)

Lähtöryhmät 13,5 km:

 • Ryhmä 1: klo 10.30 Kilpalähtö
 • Ryhmä 2: klo 10.45 (tavoiteaika yli 1 h 30 min - 1h 50 min)
 • Ryhmä 3: klo 11.00 (tavoiteaika yli 1 h 50 min - 2h 20 min)
 • Ryhmä 4: klo 11.15 (tavoiteaika yli 2 h 20 min)

Ensimmäistä kertaa mukana oleville vinkki: kun kerrot oman sileällä juostun maraton-aikasi kertoimella 1.5, voit olla lähellä Vaarojen Maratonin 42,5 km matkan loppuaikaa (4 h sileällä x 1,5 = 6 h Vaarojen Maratonilla). Huom! Tämä ei kuitenkaan ole lupaus ;) Loppuaikaan vaikuttaa vahvasti tottumus juosta vaikeassa maastossa.

Ajanotto

Numerolappusi sisältää ajanotto-chipin. Kun juoksija menee lähtöviivan jälkeisestä ajanottoportista, hänelle käynnistyy numerolapussa olevan sirun kautta oma, henkilökohtainen aika. Lopputuloksiin tulee aika, jonka juoksija on käyttänyt lähtöportin ja maaliportin välisellä matkalla. Kilpalähdöissä lähtöajaksi tulee lähtölaukauksen kellonaika.

 • 13,5 km reitillä on yksi väliaikapiste, Kolin satamassa, juuri ennen loppunousua.
 • 42,5 km reitillä on kolme väliaikapistettä, Kiviniemessä n. 17 km lähdöstä, Ryläyksellä n. 30km lähdöstä sekä Kolin satamassa.
 • 65/ 130 km juoksijat saavat väliajat 65 km kierroksen aikana neljässä eri kohdassa: Herajoen ylityksen yhteydessä, Kiviniemessä, Ryläyksen jälkeen sekä Kolin satamassa.
 • Lisäksi 130 km osallistujat saavat väliajan ensimmäisen kierroksen jälkeen kisakeskuksessa.
 • Muista, että saadaksesi väliajat, sinun on kuljettava väliaikaporttien läpi.

Aikarajoitukset

130 km sarjassa toiselle kierrokselle voivat jatkaa vain juoksijat, jotka saapuvat ensimmäiseltä kierrokselta kisakeskukseen klo 7.30 määräaikaan mennessä. Tämän jälkeen saapuvien kisasuoritus päättyy kisakeskukseen.

Kaikissa sarjoissa maali sulkeutuu klo 24.00. Hyväksytty suoritus ja tuloslistalle pääsy edellyttävät, että maaliin tullaan määräaikaan mennessä. 

Jos juoksijalla ei ole mahdollisuutta päästä maaliin määräajassa, on järjestäjillä oikeus keskeyttää suoritus. Järjestäjillä on oikeus harkintansa mukaan keskeyttää suoritus myös muista syistä.   

Tulokset My Race Result -palvelussa

Tulokset päivitetään My Race Result -palvelun nettisivuille.

Huolto reitin varrella

Jokainen juoksija vastaa omasta huollostaan seuraavilla tarkennuksilla

 • 42,5 km, 65 km/ 130 km reiteillä on järjestäjän puolesta ainoastaan vesipisteitä. 13,5 km reitillä ei ole järjestäjän vesipisteitä. Vesipisteillä ei ole mukeja ks. pakolliset varusteet. Vesipisteillä on vesiastiat sekä kauhoja/ kannuja, joilla järjestäjä kaataa nestettä juomareppuihin/-astioihin.  ÄLÄ HYGIENIASYISTÄ OTA VETTÄ SAAVEISTA OMALLA MUKILLASI/ ASTIALLASI! 
 • Juoksijan tulee pärjätä reitin varrella ilman omien huoltajien materialistista apua. Tällaiseksi avuksi katsotaan mm. energian vastaanottaminen reitin varrella odottavilta huoltajilta ja reitin varrelle etukäteen itse jätettyjen varusteiden/ energian hyödyntäminen (pl. 130 km puoliväli).
 • 130 km sarjassa juoksijat voivat jättää puoliväliin omaan huoltolaatikkoonsa (järjestäjiltä) varusteita/ energiaa. Juoksija tai tämän huoltaja voi valmistella esimerkiksi uuden juomarepun puolivälin huoltopisteelle, mutta juoksija vastaa pukemisesta tai juoman täyttämisestä paikan päällä itse.
 • 130 km juoksijoilla on puolivälissä mahdollisuus (vapaaehtoista) syödä järjestäjien tarjoamaa keittoa + leipää.

Reitin varrella on muutamia retkeilijöiden käyttöön suunniteltuja käymälöitä (Pitkäjärvi, Lakkalan tila, Kiviniemen tila). Ota vessakäyntejä varten omat varusteet (ns. tarpeen mukaan).

Osallistujat eivät saa jättää reitin varrelle omia tavaroitaan pl. mahdolliset patukkakääreet tms., jotka tulee laittaa juomapisteiden roskiksiin/ kantaa mukana kisakeskuksen roskiksiin.

Kiviniemen tilalla 65 km ja 130 km juoksijat tekevät kiepin tilan pihamaalla ja juoksevat ajanottoportin läpi kartan mukaisesti.  

Reitillä

Opasteet

 • Juoksureitti on merkitty maastoon kylteillä risteyskohdissa. Paikoin on käytetty opasnauhoja.
 • Vuonna 2020 reitille lisätään noin 100 m välein keppejä, joissa on punainen teippi + heijastin.
 • Opasteet viedään maastoon edellisinä päivinä. On mahdollista, että opasteet joutuvat ilkivallan kohteeksi.
 • Jokaiselle osallistujalle jaetaan paperinen reittikartta sekä muovinen karttatasku.   
 • Suurin osa reitistä kulkee Herajärven Kierros -retkeilyreittiä pitkin. Näillä pätkillä on ko. reitin omia opasteita.
 • Erityisesti kansallispuiston alueella: älä poistu juoksureitiksi merkityltä polulta. Kun juoksijat pysyvät poluilla, eivät polut lähde suurenkaan käyttäjäjoukon jälkeen levenemään maastossa.
 • Jos koet olevasi eksyksissä, kysy apua kanssajuoksijoilta tai soita järjestäjille numerolapussasi olevaan numeroon ja kysy neuvoa. Kun osaat kertoa esimerkiksi oman sarjasi, käyttämäsi ajan ja maaston suuria muotoja (järvi, tie...), puhelinpalvelu pääsee hahmottamaan sijaintisi ja voi neuvoa oikealle reitille.

42,5 km reitti

Juoksijat ylittävät 50 m leveän salmen vetolautalla tai soutuveneen kyydissä noin 17 km lähdöstä, ennen Kiviniemen tilaa ja vesipistettä: 

 • Vetolautalle voi mennä kerralla 3-4 hlöä. 
 • Paikalla on järjestäjien puolesta soutuveneitä sekä soutajia. Etenkin 42,5 km pääjoukon saapuessa paikalle on odotettavissa, että venekyytiä joutuu odottamaan. Mahdollista jonotusaikaa ei hyvitetä loppuajoissa

65/ 130 km reitti

Reitillä kahlataan noin 19 km kisakeskuksesta noin 15 m leveän Herajoen yli. Veden syvyys ylityspaikalla vaihtelee vuodenajan mukaan. Lokakuun alussa veden syvyys on perinteisesti ollut yli 30 senttiä.

Joen pohjassa on paljon liukkaita ja muljahtelevia mukulakiviä. Veden mataluudesta huolimatta joki on syytä ylittää rauhassa ja apuvälineitä (kahluuvaijeri) käyttäen. Juoksijat joutuvat mahdollisesti odottamaan, kun henkilökunta aika ajoin palauttaa kahluuvaijereita lähtörannalle. 

Kahluuvaijerin käyttö on kuvattu Luontoon.fi-sivulla,  

Juoksun jälkeen

Maali

Maali sijaitsee Break Sokos Hotel Kolin edustalla

Maalihuollossa tarjolla High5-urheilujuomaa, vettä sekä makkaraa. Lisäksi osallistujat saavat mukaansa pientä evästä.

Kaikissa sarjoissa maali sulkeutuu lauantaina klo 24.00. Hyväksytty suoritus ja tuloslistalle pääsy edellyttävät, että maaliin tullaan määräaikaan mennessä.

 

Peseytyminen ja ruokailut

 

Peseytyminen

Poikkeustilanteen vuoksi osallistujia pyydetään käyttämään oman majoituksensa pesutiloja. Koronatilanteen heikkenemisen takia suihkut ja saunat eivät ole yleisessä käytössä tänä vuonna. Break Sokos Hotel Kolin Spa-osasto on avoinna lauantaina kello 10-24 normaalein hinnoin. Span lippuja voi ostaa hotellin vastaanotosta.

Kenkien pesupiste maalissa

Huuhtele maalin tuntumassa, hotellirakennuksen seinän vieressä pahimmat liat kengistä/ vaatteista.

Ruokailu

Turvallisuuden varmistamiseksi osallistujaruokailu toteutetaan tänä vuonna omatoimisesti ja hajautetusti yhteisruokailun sijaan. Osallistujat saavat maaliin tullessaan kymmenen euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin, joka on voimassa vuoden ajan kaikissa S-ryhmän toimipaikoissa. Osallistujat voivat toteuttaa ruokailun lahjakortin avulla sopivaksi katsomassaan S-ryhmän toimipaikassa.

Kolilla lahjakortti käy Break Sokos Hotel Kolille sekä Sale Kolin palveluihin. Breaks Sokos Hotel Kolin Grill It! -ravintola palvelee normaalisti kello 11.30 - 24.00 (keittiö 23.00 asti). Lisäksi tarjolla on lounasannos hintaan 13 euroa kello 11-19. Sale Koli palvelee lauantaina kello 9.00-21.00.

Tulokset, palkintojenjako

Tulokset päivittyy sivulle https://my.raceresult.com/147148/participants?lang=fi omalle "Tulokset" -välilehdelleen.

Palkinnot jaetaan heti tulosten selvittyä maalialueella. 

Mitä ihmettä?

Aiempien vuosien blogeista löydät kanssaihmisten kokemuksia Kolilta.

Sukella blogien kimppuun