×

Change Language

FI EN
×
×

30.09.2018

Säilyykö hammaskalusto suussasi – vastaa ja osallistu tutkimukseen.

Vaarojen Maratonille osallistuva Sinita Räsänen tekee tutkimusta polkujuoksijoidenkin suunterveydestä. Osallistu ja katso Sinitan vinkit, kuinka pidät suusi kunnossa.     

Kestävyysurheilua harrastava hammaslääketieteen opiskelija Sinita Räsänen on huomannut kestävyysurheilijoilla paljon suunterveyttä uhkaavia käyttäytymistapoja.

Aktiiviliikkujat huolehtivat yleensä hyvin terveydestään, mutta suun terveydentilasta voi löytyä ikäviä yllätyksiä. Joskus huono suunterveys voi olla jopa selityksenä huonosti kulkevaan treeniin. Lenkillä suu usein kuivuu ja syljen koostumus muuttuu, mikä on jo itsessään riskitekijä.

— Urheilujuomat ja energiageelit eivät pelkästään lisää riskiä hampaiden reikiintymiselle, vaan voivat myös aiheuttaa hammaskiilteen liukenemista eli eroosiota, jonka voi huomata hammaspintojen kulumisen lisäksi vihlontana, Sinita sanoo.

Vaikka ei olisikaan energiageelien suurkuluttaja, urheilijat usein nauttivat terveitä happamia välipaloja kuten marjoja ja hedelmiä, jotka voivat lisätä riskiä eroosiolle.

Muu terveys hoidetaan – miten suu?

Muualla vartalossa ilmenevä tulehdustila jäisi harvalla hoitamatta, mutta suussa ientulehdus saattaa salakavalasti kyteä pidemmän aikaa, Sinita sanoo.

— Ientulehdus voi johtaa myös vakavampiin iensairauksiin. Tulehdus suussa saa aikaan elimistössä tulehdustilan ja immuunivasteen nousun. Tietämättään muuten hyvinvoivan kestävyysurheilijan elimistössä voikin olla huonon suunterveydentilan vuoksi päällä krooninen tulehdustila, joka voi jopa huonontaa suorituskykyä.

Osallistu tutkimukseen – tulokset saapuvat keväällä 2019

Sinita tekee opinnäytetyötä ”Kestävyysurheilijoiden koettu suunterveys ja siihen vaikuttavat tekijät” ja toivoo Vaarojen Maratonin osallistujia ja muita polkujuoksun harrastajia vastaajiksi kyselyynsä.

Tutkimus keskittyy huippu-urheilijoiden lisäksi aktiiviliikkujiin ja nimenomaan kestävyysurheilun harrastajiin.  

— Haastavien maastojen vuoksi tuskin kukaan vetää Vaarojen Maratonilla ensimmäistä kertaa lenkkareita jalkaan. Tapahtuman eri sarjojen monipuolisuus takaa, että mukana on niin huippu-urheilijoita kuin itselleen haastetta haluavia aktiiviliikkujia.

Sinitan tutkimuksen tuloksista kerrotaan myös Vaarojen Maratonin kanavissa kevään 2019 aikana. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 5 minuuttia. Pääset vastaamaan kyselyyn tästä:

Klikkaa kyselyyn

 

* * * * * 

Sinitan 7 suositusta suunterveyden ylläpitoon kestävyyslajien harrastajille

  1. Juo janoon vettä lenkillä ja arjessa aina, kun se on mahdollista. Urheilujuomassa ja mehuissa on usein sokereita ja erosiivisia happoja. Vichyn tai kivennäisveden hiilihappo itsessään ei ole hampaille haitallista. Maito on hyvä ja hammasystävällinen palautusjuoma.
  2. Pidempikestoisen suorituksen aikana sokeripitoisen energiatankkauksen jälkeen huuhtele suu hyvin vedellä. Pyri saamaan geelit alas pyörittelemättä niitä ”turhaan” hampaan pinnoilla.
  3. Nesteytys imemällä letkullisesta juomarepusta minimoi juoman koskemisen hammaspinnoille.
  4. Vältä arjessa jatkuvaa napostelua. Hampaiden kannalta optimaalinen aterioiden määrä vuorokaudessa on 5-6 kunnollista ateriaa välipalat mukaan lukien. Huomioi myös aterioilla happamien ja sokeripitoisten ruoka-aineiden ja juomien vaikutukset hampaisiin.
  5. Nappaa ksylitolituotteita aterioiden päätteeksi.
  6. Käy säännöllisesti hammashoidossa – jos ongelmia ilmenee, niihin osataan puuttua hyvissä ajoin. Noudata suositeltua tutkimusväliä, yleensä 1-3 vuotta.
  7. Huolellinen suuhygienia: hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä vähintään 2 minuutin ajan fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistus kerran päivässä.