×

Change Language

FI EN
×
×

01.10.2018

Metsähallituksen pääjohtaja Hyttinen: Polut avoinna jokamiehelle ja jokanaiselle

Vaarojen Maraton saa tänä vuonna arvovaltaisen vieraan, kun Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen osallistuu lauantai-iltapäivän palkintojenjakotilaisuuteen.  

Alla tapahtuman suojelija Hyttisen tervehdys Vaarojen Maratonin osallistujille ja luontoliikkujille. 

*   *   *   *   * 

Polut avoinna jokamiehelle ja jokanaiselle

Suomen luonto on kaikille maksuton ja 24/7 avoinna oleva liikuntapaikka. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat luonnossa liikkumisen lähes missä tahansa, lähes milloin tahansa - ja tämä on ainutlaatuista maailmanlaajuisestikin katsoen.

Vaarojen Maratonin osallistujille tarjotaan luontoliikunnan parasta luksusta. Reitit kiertävät upeissa Suomen kansallismaisemissa Kolilla, joka on maamme neljänneksi suosituin kansallispuisto. Vuonna 2017 käyntejä kertyi yli 200 000.

Polkujuoksu näkyy ja kuuluu tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin. Erityisesti valtakunnallinen Mennään metsään -kampanja on liikauttanut paljon uusia jalkoja ja kasvoja polkujuoksulenkeille. Polkujuoksuporukoita ja -seuroja putkahtelee esiin maamme kaikissa kolkissa, ja polkujuoksutapahtumien osallistujamäärät kasvavat kohisten.

Metsähallitus ylläpitää yli 7000 km merkittyjä retkeilyreittejä, joten jokaiselle polkujuoksun harrastajalle löytyy varmasti oikean mittainen ja vaativuustasoltaan sopiva lenkki kierrettäväksi.

Luonnon jakelemat hyvinvointivaikutukset karttuvat toki kaikille liikkujille lajista riippumatta. Olennaisinta on lähteä luontoon, oli se sitten juosten, maastopyöräillen, sauvakävellen, lumikenkäillen tai miten hyvänsä itselleen luontevalta tuntuvalla tavalla.

Minulle parhaan nautinnon tarjoavat maastopyöräily kesällä ja hiihto talvella sekä metsänhoitotyöt ympäri vuoden. Kelit ovat aina kohdallaan. Luonnossa liikkuminen haastaa monipuolisella tavalla kehoa ja mieltä. Ketteryys, kestävyys, tasapaino ja koordinaatio kehittyvät samalla kun mieliala kohenee.

Arkiliikunta ei tietenkään edellytä kansallispuistoympäristöä: valtaosa luontoliikunnasta toteutuukin ihan tavallisissa lähimetsissä, monikäyttöisissä talousmetsissämme. Suomalainen metsänhoito vaalii luontoliikunnan edellytyksiä ja luo luontoliikuntalajeille erinomaiset puitteet.

Pentti Hyttinen
Pääjohtaja, Metsähallitus
Vaarojen Maratonin suojelija