Ilmoittautuminen avautuu 1.5.2017

Ilmoittautuminen Kolin kansallispuistossa ja sen tuntumassa juostavalle Vaarojen Maratonille avautuu maanantaina 1.5. Reitit muuttuvat viime syksyn palautteen pohjalta.    

Reittien pituudet ovat 13,5 km, 42,5 km, 86 km ja 130 km. Osanottomaksut säilyvät samoina kuin 2015 ja 2016. Osallistujakatto on tuhat juoksijaa.  

Tapahtumaan voi ilmoittautua 1.-9.5.2017.

—Jos ilmoittautumisia tulee enemmän kuin paikkoja on tarjolla, osallistumisoikeudet arvotaan. Jos ilmoittautumisia kertyy vähemmän kuin paikkoja on, ilmoittautumisaikaa jatketaan, sanoo Heikki Hamunen tapahtumaa järjestävästä Karelian Seikkailu-urheilijat ry:stä.

Suosituin sarja, 42,5 km, on valtakunnallisen, kuusi osakilpailua käsittävän BUFF®Trail Tour Finland -kiertueen finaali. Pisin matka, 130 km on kolmesta kisasta koostuvan Ultra Trail Tour Finland -kiertueen finaali.  

Polku vs. maantie: 6-0, 6-0, 6-0

Vaarojen Maratonin reitit uusittiin viime vuonna. Yli 90 prosenttia osallistujista näki aiempaa polkuvoittoisemmat ja vaativammat reitit parannuksena entiseen. Tämän vuoden tapahtumassa polkupainotteisuus säilyy, mutta muutoksiakin on tulossa.

— Osa juoksijoista koki viime vuoden reitit liian rankoiksi, mutta selkeä enemmistö liputti uudistuksen puolesta, Hamunen sanoo.     

Suurin muutos Mäkrällä

Reittimuutoksia tehtiin tulevalle syksylle palautteen pohjalta.

—Suurin muutos tulee Mäkränvaaralla, jossa vaara huiputetaan toiseen suuntaan ja aiemmin. Kisakeskusta kohti juostessa ei enää käydä Mäkrän huipulla. Toinen muutos on se, että juoksijat tulevat kisakeskuksen pihaan vasta maalissa ja ultramatkoilla puolivälissä. Viime vuoden reitti piipahti Luontokeskus Ukon ja Break Sokos Hotel Kolin nurkalla ensimmäisen kerran jo noin 5 kilometriä ennen maalia. Tämä piipahdus jää nyt pois, Hamunen sanoo. 

Reittien pituudet mitataan GPS-laitteella lumien sulettua. Samalla kerätään reitin nousu- ja laskumetrit kansainvälisen polkujuoksuliiton ITRA:n arviointia varten.

—Reitit lyhenevät hieman ja nousumetrejä kertyy viime vuoden reittiä vähemmän, mutta reitit ovat edelleen erittäin vaativat, Hamunen sanoo.

130 km lähtöaika ja pitkoksia uusitaan

Viime syksynä ensimmäistä kertaa juostu 130 km starttaa tänä vuonna kahta tuntia aiemmin, perjantaina kello 20, ja juoksijat etenevät ensimmäisen kierroksen yön pimeydessä. Maali kaikissa sarjoissa sulkeutuu lauantaina kello 24. 

Reittimuutos Kolin kansallispuistossa edellyttää pitkospuiden uusimista uudella reittiosuudella. Pitkosten uusimistyötä suunnitellaan myös kansallispuiston ulkopuolelle.

—Järjestäjä on sitoutunut löytämään väkeä talkoisiin. Talkookutsu on siis luvassa sulan maan aikaan juoksijoille ja muillekin kiinnostuneille, Hamunen sanoo.

Vaarojen Maraton 2017

(Alla olevia tietoja ryhdytään päivittämään tapahtuman nettisivuille) 

  • Aika & paikka: 6.-7.10.2017, Kolin kansallispuisto, Lieksa
  • Sarjat (hinta ja maksimiosallistujamäärät): N/M 13,5 km (42 €, 150 juoksijaa), N/M 42,5 km (65 €, 500 juoksijaa), Retki 42,5 km (65 €, 150 juoksijaa), N/M 86 km (95 €, 125 juoksijaa), N/M 130 (95 €, 75 juoksijaa).
  • Ilmoittautuminen: 1.-9.5.2017. Jos ilmoittautumisia tulee enemmän kuin paikkoja on tarjolla, osallistumisoikeudet arvotaan. Jos ilmoittautumisia kertyy vähemmän kuin paikkoja on, ilmoittautumisaikaa jatketaan. Jos johonkin sarjaan ei tule maksimäärää osallistujia, järjestäjä voi jakaa vapaat paikat sellaisiin sarjoihin, joissa on mahdollisesti ylikysyntää. Enintään 5 hlön seurue voi ilmoittautua yhdessä. Paikkoja arvottaessa ja voittoarvan sattuessa kohdalle kaikilla ryhmän jäsenillä on osallistumisoikeus. Viime syksyn osallistumisoikeuden terveydellisistä syistä tälle vuodelle siirtäneet tulevat saamaan erilliset ohjeet ilmoittautumiseen sähköpostilla.    
  • Kisaviikonlopun aikataulut:

Pe 6.10.

  • 15.00                 Kisakanslia avautuu
  • 20.00                 Startti 130 km (vuonna 2016 startti oli klo 22.00)

La 7.10.

Muuta

  • Kansainvälisen polkujuoksuliiton ITRA:n vaativuusluokitus tehdään sulan maan aikaan, kun uudesta reitistä on saatu tallennettua asianmukaiset gpx-tiedostot. Oletuksemme on, että vaativuusluokitus ei tule muuttumaan vuodesta 2016 (42,5 km = 2 pistettä, 86 km: 4 pistettä, 130 km: 5 pistettä.)

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumislinkki lisätään ilmoittautumissivulle sunnuntaina 30.4.2017