UTTF 2016 paketissa, vuosi 2017 edessä

Ultra Trail Tour Finland -kiertue paketoitiin Kolin Vaarojen Maratonilla 1.10.2016. Tässä arvioita menneestä kaudesta sekä uuden kauden sisällöistä.   

Kuva: Onevision/Juha Saastamoinen

UTTF 2016 -kiertue koostui NUTS Karhunkierroksesta (160 km), NUTS Pallaksesta (134 km) sekä Vaarojen Maratonista (131 km).

Tiukat aikarajat, miksi sellaisia on?

Kauden päätteeksi keskustelua herätti Vaarojen Maratonin tiukat aikarajat.

Kauden alussa kiertueen järjestäjät linjasivat, että Vaarojen Maratonilla UTTF:iin kuuluu nimenomaan 131 km, ei 87 km sarja. Perusteena oli ajatus, että kiertueen finaali olisi vaatimuksiltaan tiukempi kuin kaksi edeltävää kilpailua.

Kun Kolille lähdettiin muutama vuosi sitten suunnittelemaan noin 130 km sarjaa, lähtökohta oli, että jos tällaista rankkaa vaihtoehtoa markkinoille tarjotaan, sitä testataan ensimmäisenä vuonna pienellä porukalla. Pienuuteen uskottiin sen takia, että vaativuuden takia sarjaan ei tule kovinkaan monta juoksijaa.

Pilottivuoden jälkeen reitin mielekkyyttä voisi arvioida kertyneen kokemuksen ja palautteen avulla.

Jo suunnittelun alkuvaiheessa järjestäjällä oli ehtona, että jos sarja järjestetään, se pitää järjestää siten, että järjestäjä pystyy sen toteuttamaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa mm. sitä, että kisan startti on vasta myöhään perjantaina, kun reitti on saatu merkattua ja henkilökunta on asemissaan.

Samoin järjestelyissä on huomioitava, että maali sulkeutuu ainakin karkeasti puolilta öin, jolloin järjestelykoneisto voidaan sulkea ja koneistoa pyörittävät ihmiset pääsevät irtaantumaan kisajärjestelyistä. Osa henkilöstöstä jatkaa seuraavana aamuna oikeassa työpaikassaan, eivätkä he toivo menevänsä töihin valvottuaan kahta yötä peräjälkeen.  

Ehtona oli myös se, että juoksijat ja järjestäjät eivät vietä kahta yötä lokakuisessa metsässä eikä juoksijoille annettujen GPS-trackereiden akkukestoa viedä riskirajalle lähelle 30 tuntia. Valoisat ja lähtökohtaisesti lämpimämmät kesäyöt antavat paremmin mahdollisuuksia turvalliseen juoksuun ja järjestelyihin, mutta lokakuussa olosuhteet ovat tai ainakin voivat olla aivan toiset.  

Vuonna 2015 myrsky esti vuonna 130 km sarjan. Vuodelle 2016 reitit uudistettiin siis ilman että järjestäjällä ja juoksijoilla oli kokemusta sarjan toteutuksesta edellisenä vuonna. Tällainen kokemus olisi ollut arvokasta, mutta sitä ei kuitenkaan ollut käytettävissä.

Vuoden 2016 reitti, 131 km oli aiempaa rankempi. Aikaa siihen varattiin kolme tuntia edellisvuotta enemmän, 26 tuntia. Reitin puoliväliin tuli päästä 12,5 tunnissa, jolloin puolivälin huoltoon ja toiseen kierrokseen jäi aikaa 13,5 tuntia.

Ilmoittautuminen 2017 UTTF-kisoihin alkanut

Vuoden 2017 UTTF-kiertue koostuu samoista tapahtumista kuin vuonna 2016.

Kiertueen käynnistää NUTS Karhunkierros 160 km, 26.-27.5. Seuraavana on vuorossa NUTS Pallas 134 km 14.-15.7.2017. Kiertueen päättää Vaarojen Maraton, joka rakennetaan viikonloppuun pe-su 6.-8.10.2017.

Tätä kirjoitettaessa (lokakuun alku 2016) on vielä avoimena, mikä sarja/reitti ja millä aikarajoilla on Vaarojen Maratonin UTTF-sarja.

Vuoden 2016 palautekeskusteluissa ovat mukana myös mm. Metsähallituksen ja osallistujien antama palaute uusien reittien sopivuudesta Vaarojen Maratonille. Palaute 131 km tiukoista aikarajoista käsitellään yhdessä muun palautteen kanssa.

Yksi konkreettinen kehittämisehdotus on, että sarja järjestetään vuoden 2016 tapaan muuten, mutta lähtö olisi perjantaina klo 20.00 (ei 22.00 vuoden 2016 tapaan, mutta maali sulkeutuisi lauantaina edelleen klo 24.00). Tällöin lisäaikaa per kierros tulisi yhden tunnin verran. Tähän ja muihin ideoihin ottaa järjestävä seura kantaa loka-marraskuun aikana.  

Ilmoittautuminen Karhunkierroksen ultramatkoihin oli 4.10.2016 ja NUTS Pallakselle ilmoittaudutaan 22.11.2016.

Vaarojen Maratonin palautekeskustelut käydään lähiviikkojen aikana.

Jos palautekeskusteluissa ei ilmene reittien suhteen radikaaleja muutospaineita, järjestäjä pääsee kertomaan vuoden 2017 tapahtuman sisällöistä marraskuussa.

Jos reitit eivät koe mullistuksia, järjestäjällä on valmiudet avata ilmoittautuminen edellisiä vuosia aiemmin, jo tammi-helmikuussa. 

Konkreettisia ehdotuksia ja toteutusideoita voivat osallistujat kirjata sähköpostilla lähetettävään Vaarojen Maraton 2016 -palautekyselyyn. Niitä voi laittaa myös sähköpostilla info@vaarojenmaraton.fi