Flat is not boring?

Perheenäidin tavoitteena on juosta läpi yön ja mahdollisimman pitkälle 12 tunnissa.  

Joensuulainen Inka Volotinen koki epätoivon tunteita Vaarojen Maratonin loppunousuissa. Kipuilevat takareidet ja voimien hiipuminen jyrkässä rinteessä nostivat tuskan pintaan.

Reilu kuukausi tuon jälkeen nainen on kuitenkin lähdössä mittaamaan uudelleen kestävyyttään. Hän on ilmoittautunut Joensuun Areenalla juostavan Joensuu Night Run –tapahtuman 12 tunnin sarjaan.

325 metrin radan kiertäminen mielenkiintoista?

Äkikseltään arveltuna 325 metriä pitkän mondoradan kiertäminen läpi yön ei ole maailman mielenkiintoisimpia urakoita. Ei, vaikka kiertosuunta vaihtuukin kolmen tunnin välein.

Volotinen kuitenkin korostaa nimenomaan tapahtuman erikoisuutta ja tunnelmaa.

”Oman jaksamisen seuraaminen on mielenkiintoisin juttu: miten läpi yön juoksemisesta selviää ja miten pääsee yli vaikeista hetkistä.”

”Öisen Areenan tunnelmassa on myös jotain hienoa. Musiikki soi ja porukka tsemppaa toisiaan.”

Viime vuonna Volotinen osallistui 12 tunnin yöjuoksuun ensimmäistä kertaa. Nyt, toisella kerralla jännittää paljon enemmän kuin vuosi sitten. Mielessä pyörivät kysymykset, kuinka kesän muuttuneet treenit näkyvät jaksamisessa ja lopputuloksessa.

”Kilometrejä on kertynyt vähemmän kuin edellisenä kesänä, mutta olen juossut kovempaa.”

Aika paranee juoksemalla

Nelikymppinen perheenäiti aloitti tavoitteellisemman juoksuharjoittelun viisi vuotta sitten, kun lapset varttuivat ja lenkkipolut alkoivat houkutella.

Juoksukunto on kohentunut koko ajan, ja ennätykset ovat menneet uusiksi jokaisella puolimaratonilla ja maratonilla vuodesta 2012. 

”Tämän ikäisenä voi kuitenkin vielä omia aikojaan parantaa. Juokseminen on kivaa ja tulokset paranevat, mikä on palkitsevaa.”

Joensuu Night Runin järjestää vuosi sitten perustettu Ultrajuoksuseura Sisu. Volotinen liittyi seuraan jäseneksi, pitkälti treeniseuran ja viikonloppuleirien houkuttelemana. 

Puolimaratonien ja maratonien lisäksi englanninopettajana työskentelevää Volotista houkuttavat myös polkujuoksutapahtumat, viimeisimmistä tuskan tunneista huolimatta. Polkujuoksuun hän perehtyi ensimmäisen kerran tänä vuonna.

Ultramatkat ulkoilmassa ovat Volotisella harkinnassa, kuitenkin alle sadan kilometrin mittaisina. 

”Pohjoisessa juostaviin Hetta-Pallaksen tai Rukan Karhunkierrokseen voisin lähteä. Ja toivon mukaan vielä Vaaroillekin.”

Linkkejä:

Kuva: Ultrajuoksuseuran Sisun Satu (vas.), Inka ja Sointu Vaarojen Maratonin starttiryhmittymässä. Kuva: Jari Soikkeli.