Pasi Penttisen vinkit ultralle

Vaarojen Maratonin ultrasarjojen esikuvana ovat askeettiset vuorijuoksut, joilla juoksija huoltaa itse itsensä.

Juoksureitti kulkee pitkälti kapeilla poluilla. Tapahtumaa järjestävän ultrajuoksuseura Sisun Pasi Penttinen on muutaman vuoden harrastanut ultrajuoksua. Kolilla Pasi on sijoittunut parhaimmillaan toiseksi 86 kilometrin sarjassa.

Lue, kuinka Pasi on valmistautunut Vaarojen Maratonille.

Vinkkejä voivat kokeilla muutkin kuin ultramatkoille aikovat! Muista kuitenkin, että harjoitusohjelmat on syytä räätälöidä kunkin omista lähtökohdista. Se mikä sopii Pasille, ei välttämättä sovi kaikille (toim. huom.).           

Polulla oppii juoksemaan, kun juoksee polulla

Kolilla korostuvat epätasaisuuden lisäksi korkeuserot. Alamäkijuoksun harjoitteluun kannattaa satsata. Alamäkiä harjoitellessa voivat polvet aluksi kipeytyä, mutta siitä ne vahvistuvat. Ylämäissä voi varautua kulkemaan jyrkimmät ja pisimmät mäet kävellen. Treeneissä voi kokeilla, kuinka jyrkkiä mäkiä kannattaa juosta. Poluilla kannattaa lyhentää askelta normaaliin katujuoksuun verrattuna.

Monipuolisuus on hyve

Harjoittelukaudella ei kannata jauhaa koko ajan yhtä ja samaa. Taivalla välillä polkujuoksua hitaalla vauhdilla, käy välillä melomassa. Tee vaikka yksi tunnin kotikuntopiiri viikossa. Hyppää välillä pyörän selkään. Polkujuoksussa tehdään töitä myös hartialihaksilla enemmän kuin katujuoksussa.

Treenaa rypäleillä

Pitkiä matkoja varten tehokas harjoitustapa on ”rypäleharjoittelu". Tee kahtena-kolmena peräkkäisenä päivänä pidempi juoksulenkki. Näin elimistö oppii etenemään väsyneenäkin. Ja rypäleen päälle pidempi palauttava treenijakso.

Totuttele omaan energiaan

Pidempiä treenilenkkejä on hyvä tehdä vähällä lisäenergialla. Lenkkijuomaksi mukaan pelkkää vettä ja yksi geeli tai patukka, hätävaraksi toinen. Pitkillä lenkeillä on syytä totuttaa keho samoihin energiatuotteisiin, joita aikoo käyttää kisassa.

Viimeisen viikon jomotukset ovat harhaa

Viimeisen viikon tankkauksessa kannattaa pitää matalaa linjaa. Esimerkiksi kolme päivää rasvatankkausta ja kaksi päivää hiilareita. Painotetaan ruokavaliossa vain hieman kyseistä energianlähdettä. Viimeisen viikon jomotukset jänteissä, lihaksissa, nivelissä: nämä tulevat korvien välistä, eikä niistä pidä huolestua. Elimistö vain valmistautuu suoritukseen. Parin viikon kunnollinen lepojakso ennen kisaa on hyvästä.

Ei ole aivan pakko startata (ihan) täysillä

Aloita kisa maltillisella, itselle sopivalla vauhdilla. Reisiin ja pohkeisiin ei saa ensimmäisten kilometrien aikana muodostua maitohappoja. Näin elimistö aloittaa mahdollisimman pian omien rasvavarastojen käytön. Pilko kisasuoritus heti alusta asti pieniin osiin esimerkiksi maamerkkien mukaan. Pää ei kestä ajatusta, että pitäisi edetä vielä viiden tunnin jälkeenkin. Jos tulee notkahduksia ja toivottomuuden tunteita, pilko tulevat kilometrit vielä lyhyempinä etappeina mielessäsi.

Kisan aikaiset hiertymät eivät saisi haitata suoritusta. Ne ovat pintaruhjeita, jotka paranevat muutamassa päivässä. Eli tunnet mitä tunnet – sivuuta pienet jutut mielestäsi. Kisassa tämä onnistuu paremmin, harjoituslenkeillä niitä tulee helpommin kuunneltua.

Linkkejä: