Katumaraton vs. Kolin polut

Vaarojen Maratonin 43 km reittiennätyksen haltija Simo-Pekka Fincke debytoi katumaratonilla Amsterdamissa lokakuun puolivälissä. Aika 2:32:51 on Suomen vuositilastossa 12. paras aika.

Joensuun Katajaa yleisurheilussa edustavan S-P:n kommentit ensimmäisen katumaratonin jäljiltä löydät tästä. 

------

Loppuaika oli lähelle sitä, mihin uskoin pystyväni. Alkuvauhti lupaili jopa alle 2.30 loppuaikaa.

Juoksu oli melko tasapainoinen. Toinen puolikas hidastui 2 min 50 s, mikä on vielä kohtalaisen hyväksyttävä hyytyminen.

Liikaa lämpöä ilmassa
 

Keli oli liian lämmin (+20) ja erittäin kostea, joten monet hyytyivät pahasti, eikä kenialaisten miehittämä kärkikään päässyt tavoitevauhtiinsa (2.04) edes ensimmäisellä vitosella. 

Harjoittelin heinäkuun lopulta lähtien sekä suunnistukseen että maratonille panostaen.

Kilometrejä tuli harjoitusviikoilla 100-120 km ja kevyemmillä viikoilla 70-90 km.

Tämä ei tietenkään riitä oikeisiin huippuaikoihin maratonilla, vaan silloin pitäisi pystyä juoksemaan 150-200 km viikossa. Ohjelmassa oli kuitenkin jatkuvasti kisoja, joten niin isoja km-määriä ei ollut mahdollista juosta.

Maratonit samanlaisia?
 

Katumaratonia ja Vaarojen Maratonia pidän niiden erilaisuudesta huolimatta lopulta varsin samanlaisina haasteina: Omat rajat pitää tunnistaa ja alkuvauhti sovittaa sen mukaan. 30 kilometrin jälkeen molemmissa alkaa esiintyä lihaskipuja, minkä johdosta vauhti hidastuu väkisinkin. Tavoitteena on siis mahdollisimman pieni vauhdin hyytyminen. 

Juoksin Kolilla 2013 noin 3:36 ja nyt Amsterdamissa 2:32:51. Eroa on siis karkeasti tunti.

Tämän vuoden voittaja Henri Ansio juoksi kaksi viikkoa Kolin jälkeen Kankaanpäässä maratonin noin 2:38. Noin lyhyen palautumisajan huomioon ottaen Ansio olisi jollakin isommalla maratonilla ja täysin palautuneena varmasti alle 2:35 kunnossa. Tässä on siis taso millä Vaarojen Maraton kulkee alle 3:40.

Olen nyt paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten. Silloin harjoittelu oli melko vaisua pitkien flunssajaksojen vuoksi, mutta pidän Kolilla juostua aikaa 3:36 siihen kuntoon nähden huippuonnistumisena.

En juuri koskaan juokse poluilla, vaan suunnistan ja juoksen tietä. Kolilla pitää myös tiejuoksun kulkea kohtalaisen hyvin, koska tiepätkää ja hyväpohjaista polkua on aika paljon. Suunnistustreeni on pitänyt huolen siitä, että esimerkiksi Ryläys menee kunnialla läpi.

Kerroin 1,5 lähellä totuutta
 

On puhuttu, että Vaarojen Maratonin ajan voi arvioida karkeasti tiemaratonin loppuajan perusteella. Kerroin on 1,5, mikä ominaisuuksista ja harjoitustaustasta riippuen on ihan hyvä arvio.

Minulla tällä kertoimella Kolin pitäisi mennä 3.50, mutta olen juossut siis 14 minuuttia kovemmin.

Luulen, että aika moni ei uskalla lähteä riittävän kovaa Kolilla, vaan esimerkiksi paljon puhuttua Ryläystä kunnioitetaan ehkä liiankin paljon. Lisäksi monet lähtevät ehkä hieman rennommalla asenteella Kolille tapahtuman luonteesta johtuen. Ja hyvä niin!

Ja aikaahan saattaa kulua kuvailemiseen ja some-päivityksiin, mitä ei yleensä katumaratonilla tehdä...

Simo-Pekka Fincke