Startit ja jonotuspaikat

Vuoden 2011 tapahtumaan on eri sarjojen starttiaikoja jonkin verran muokattu. Muutosten taustalla väijyvät aiempien vuosien kokemukset sekä tieto ennätyssuuresta osallistujajoukkiosta tulevalle syksylle.

Kun 2010 olivat miehet ja naiset jaettu eri ryhmiin ja eri lähtöajoille, ovat lähdöt nyt 2011 tyyliä "Unisex". Ultraajilla, retkisarjalaisilla ja duo-joukkueilla ei ryhmäjakoa ole ollut aiemminkaan, ja tällä kertaa myös 43 km ja 15 km sarjoissa startataan sukupuolineutraalisti.

Väkirikkaimmassa sarjassa 43 km lähtöä kylläkin porrastetaan. Porrastuksessa ratkaisevaa ei kuitenkaan ole sukupuoli vaan tavoiteaika. Alle 5 tunnin tavoittelijat (ja tavoitteeseensa uskovat) lähtevät ensimmäisessä aallossa. Kymmenen minuuttia myöhemmin 5-6 tunnin aikaa tavoittelevat ja 10.20 muut urheilijat.

Lähtöviivalle asennetaan ajanottoa varten oma lähtömatto. Maton yli juostessa aktivoituu (juoksukenkään kiinnitetyn chipin avulla) kullekin juoksijalle oma, henkilökohtainen ajanotto.

Muutoksesta seuraa myös väistämättä sellainen mahdollisuus, että ensimmäisenä 43 km matkalta maaliin tuleva ei välttämättä olekaan kisan voittaja. Jos - jostakin syystä - viimeisessä lähtöryhmässä joku innostuu valtaisaan liitoon ja kellottaa loppuajaksi päivän pohjat, niin hänet kruunataan kisan voittajaksi. Tällainen teorettinen mahdollisuus on siis olemassa. Todennäköistä kuitenkin on, että kärkiaikoja tavoittelevat lähtevät liikkeelle eturivistä ja varmistavat näin jouhevan liikkumisen poluilla sekä vesistönylityksessä.

Jonotuspaikkoja tapahtumaan on kysytty paljon. Tapahtumaan on jo ilmoittautumisen päättyessä tietoisesti buukattu yli 500 henkilöä. Aiempien vuosien toteutuman perusteella olemme arvioineet sairastuvien ja siten osallistumisensa peruuttavien henkilöiden määrää. Tämän arvion perusteella - vaikka sairastumisia ei kenellekään toivotakaan - tulee osallistujamäärä olemaan tuo 500 henkilöä. Tapahtumassa ei ole näin ollen käytössä peruutuspaikkalistaa tai jälki-ilmoittautumismahdollisuutta.

Ja miksi sitten tämä 500 henkilön raja ylipäätään on olemassa? Osallistujien maksimimäärä säädetään kisakeskuksen ja reitin kapasiteetin mukaan. Parkkipaikat (sekä kuljetukset kisakeskuksen ja parkkipaikkojen välillä) ja ruokailu- ja peseytymistilat antavat arviomme mukaan mahdollisuuden 500 henkilömäärän palvelemiseen. Samoin 43 km reitin puoilivälissä oleva vesistönylitys (soutuveneillä / vetolautalla) on piste, jossa ruuhkan myötä on riski joutua odottamaan useampia minuutteja. Viime vuonna toiminnan sujuvuutta testattiin 420 hengellä, eikä jonoja juuri ilmennyt. Lähtöaikamuutosten avulla tavoitteena on tänäkin vuonna vältellä jonoja, vaikka joukkion määrä kasvaakin.

Järjestäjienkin puolesta on harmi vastata "ei oo" -viestillä peruutuspaikkoja kysyville. Harmitus on suuri, kun kuulee esimerkiksi, että tapahtuma on ollut kauden päätapahtuma, mutta ilmoittautuminen ei ehtinyt ajoissa.

Kevennyksenä kerrottakoon, että Janne jopa lupasi hymyillä koko 86 km matkan ajan, jos pääsee vielä peruutuspaikoille. Jannen ja muiden tahtomattaan tapahtumasta pois jäävien osalta on toivottava, että into kantaa seuraavaankin vuoteen...