Valopäät liikenteeseen

Tarina kertoo nohevasta, vastikään eräoppaaksi valmistuneesta miehestä. Hän vei tuoreen ystävättärensä Ryläyksen kodalle syysiltapäivää viettämään (Ryläyksen kota sijaitsee Vaarojen Maratonin teknisesti vaativimmalla, ns. Ryläyksen pätkällä aikamoisten kivikoiden takana). Kodalla turinoidessa aika riensi huomaamatta. Vihdoin ja viimein lähdettiin polkua pitkin kohti parkkipaikkaa ja omaa autoa.

Loppusyksyisessä Suomessa iltapimeä hyökkää puskista lähes yhtä nopeasti kuin päiväntasaajalla. Parilla oli mukana kaikki muu tarvittava, vain valaisin puuttui. Pelissä oli nyt privaatti-eräoppaan uskottavuus: Miten päästä suht järkevästi ja turvallisesti autolle? Tulitikut olivat kyllä mukana, mutta niitä polun pinnassa raapimalla matka ei juuri taitu. Eivätkä tikut kovin pitkälle olisi riittäneetkään.

Autolle kuitenkin päästiin. Matkaa tehtiin kyyryssä polkua valaisten ja käsi kädessä kulkien. Valaisimeksi keksittiin kännykän valo. Ei ollut kovin kirkas, mutta sysimustassa kuusikossa iso apu kuitenkin.

Hyvä valaisin auttaa pois metsiköstä myös Vaarojen Maratonilla. Otsalamppu vapauttaa kädet tehostamaan juoksua tai ottamaan maastosta tukea. Tai taluttamaan vaikka kaksin käsin näitä syysmetsässä niin kovin usein omaa taluttajaansa vartovia neitoja.

Vaarojen Maratonilla lamppu on pakollinen varuste retki- ja ultrasarjassa. Alla oleva kirjoitus antaa vinkkejä lamppuvalintaa miettiville. Jos omaa lamppua ei vielä ole eikä oikein tee mieli sellaista yhden keikan takia ostaakaan, voi kisakeskuksen yhteydessä olevasta Koli Shop Retkituvasta vuokrata Petzl-otsavalaisimia (6 e/vrk).
------------------------------------------

Ultra- ja retkisarjalaiset aloittavat nautiskelun lokakuisen aamun pimeydessä, ja valtaosalla matka jatkuu vielä illan hämärtyessä. Niinpä lamppu on välttämätön varuste jouhevan ja turvallisen etenemisen takaamiseksi vaihtelevassa maastossa.

Millainen lamppu kannattaisi mukaan ottaa? Koska pimeän vallitessa maastossa liikutaan useampia tunteja, hyvänkin taskulampun kädessä kantaminen alkaa tuntua rasittavalta touhulta. Lisäksi epätasaisessa maastossa kädet saattavat osoittaa välillä toiseen suuntaan kuin nenä. Valon olisi hyvä olla päähän sijoitettava, jolloin liukkaalta kiveltä toiselle hypellessä tai jyrkässä mäessä käsillä polviin nojatessakin polku on edessä valoisa.

Otsalamppujen valikoima on laaja. Ensimmäiseksi lamppua hankittaessa kannattaa miettiä, kuinka paljon lampulle on käyttöä. Jos lamppua käyttää 1-3 krt / v, ei siihen kannata satsata paljoa. Jos käyttöä on enemmän, voi harkita kalliimpia vaihtoehtoja. Pääsääntöisesti Vaarojen Maratonin reitillä selviää paristokäyttöisellä pienellä led-lampulla. Hintavaa akullista lamppua ei tähän tarkoitukseen ole tarvetta hankkia.

Muutama seikka lampun valinnassa kannattaa kuitenkin huomioida. Ensinnäkin lampun pitäisi tuntua päässä mukavalta. Kun sen saa säädettyä sopivaksi ja mistään kohdasta ei paina, lamppu on sopiva. Toiseksi kannattaa tarkistaa, onko lampussa säätönivel, jolla valaisukulmaa saa säädettyä. Tämä on hyvä ominaisuus varsinkin Kolin vaativilla poluilla: Vaativimmissa kohdissa lamppu on hyvä suunnata alas ja tasaisemmilla tieosuuksilla lampun suuntaaminen eteenpäin parantaa näkyvyyttä. Kaikille tämä ominaisuus ei ole merkittävä, koska valon suuntaa voi säädellä myös niskan avulla.

Lamppujen hintoihin eroja tekee niiden kirkkaustaso. Edullisemmissa lampuissa valon maksimikantama on parikymmentä metriä ja paremmalla laadulla noin 70 metriä. Kalliimmissa led-lampuissa on usein myös mahdollisuutta säätää valon kirkkautta enemmän kuin edullisemmissa. Tässäkin kannattaa käyttää omaa harkintaa: Jos aikoo juosta pääasiassa poluilla, kuten Vaarojen Maratonilla, himmeämpikin lamppu on riittävä, mutta jos aikoo lenkkeillä lampun kanssa myös epäselvemmillä poluilla, kirkkaammalle valolle voi olla tarvetta. Poluttomassa umpimetsässä perusledit ovat yleensä riittämättömiä valovoimaltaan, mutta Vaarojen Maratonilla tavoitteena on, että joko polku tai tie on koko ajan jalkojen alla. Perusotsalamppuja saa urheiluliikkeistä ja niiden hinnat liikkuvat noin 20-80€ välillä.

Valaisutehon lisääntyessä hintakin kipuaa. Tehokkaimmat lamput ovat tarpeen aktiivisille yösuunnistajille tai pimeillä poluilla vauhdikkaasti pyöräileville. Vauhdikkaassa 30 km/h ajossa kapealla polulla ympäristön hahmottamiseen on hyvä valotehoja ollakin! Vaarojen Maratonin juoksuosuuksilla vauhdit tahtovat kuitenkin olla hieman hillitympiä ja himmeämmälläkin valolla pärjää. Jos jalka nousee reippaasti ja pää kääntyilee nopeasti kuin helmipöllöllä, valaisuteholtaan kaikkein kevein ja edullisin lamppuversio voi olla vähäinen varuste tiukimpiin polkuosuuksiin. Vauhdikkaimpien pimeällä juoksevien on syytä harkita lamppuvalintaa tarkemmin kuin rauhallisempien retkeilijöiden. Edullisimmilla ja ns. "kunnon vehkeillä" kun on kuitenkin tuntuva ero.

Toivovat Teija ja Markus, ilta- ja yösuunnistajat